• 1059w.jpg
  • 3488w.jpg
  • 3584w.jpg

Yin Yoga

De Yin yoga wordt gegeven volgens de methode van de Nieuwe Yogaschool in Amsterdam,  de docenten, waaronder Carolyn van de Wijngaert, zijn hier opgeleid.

Wat is Yin?
De tegenhanger van Yang is Yin, Yin is passief, vrouwelijke energie, balans en ontspanning, herstel van je parasympatische zenuwstelsel.

Yang is actief, mannelijke energie, kracht, stress, beweging, inspanning, activatie van je sympatisch zenuwstelsel. De meeste vormen van sportief bewegen zoals bijvoorbeeld joggen, klimmen, fietsen en zwemmen zijn allemaal Yang. Ook bij bijna alle vormen van yoga, zoals hatha yoga, raja yoga, vinyasa en ashtanga is er sprake van Yang.
Bij alle Yang vormen van bewegen zijn je spieren actief, je zet ze aan het werk om een houding aan te nemen, deze vol te houden en om je balans te bewaren, zodat je niet omvalt.

In de asana's (=yogahoudingen) van de Yin vertaalt zich dit naar het aannemen van  passieve houdingen, meer in ontspanning zijn (ook in discomfort), overgave en loslaten. In deze vorm zijn je spieren dus een stuk minder actief dan bij de Yang yoga stijlen.

Een deel van de principes van Yin Yoga vinden hun oorsprong in het Chinese Taoïsme en er worden veelal aangepaste zittende of liggende houdingen uit de hatha yoga gebruikt, waarin je enkele minuten verblijft. Maar omdat de ondersteunende en beschermende functies die spieren normaal gesproken hebben, worden overgenomen door het gebruik van kussentjes, dekentjes en andere manieren van ondersteuning, krijgt je lichaam de mogelijkheid zich meer te ontspannen in de houdingen, zodat de diepere lagen zoals je bindweefsels beter gestimuleerd worden. De energie van meridianen en chakra's gaat stromen.De meridianen of energiebanen zijn de niet fysieke wegen waarover de energie zich kan verplaatsen en de chakra's zijn de energieknooppunten of pompen die de energie verspreiden.

Het bindweefsel is het web van weefsels in je lichaam dat alles op zijn plek houdt. Het bevindt zich om en tussen de organen en spieren. Onder bindweefsel vallen vezelachtige weefsels, vet, kraakbeen, bot, merg en bloed. Het reageert op stimuli en houdt het lichaam gezond. Door deze stimulatie worden de diepere lagen niet alleen vernieuwd, maar kunnen zowel fysieke, energetische en emotionele spanningen en toxinen die zich in de loop der tijd hebben opgehoopt, losgelaten worden.

Tijdens de beoefening van Yin yoga gebeurt er niet alleen veel op fysiek niveau, maar ook op energetisch gebied. Yin yoga gaat over bewustwording, acceptatie en loslaten, zowel fysiek, mentaal als emotioneel.

Het is een zeer meditatieve vorm van Yoga, waarbij je (weer) volledig in bewust contact met je lichaam kunt komen.

AANMELDEN

Yoga vormen

Top