Yoga Nidra

 

De yoga nidra les begint met ontspannende losmaakoefeningen, eenvoudige strekoefeningen en een ademoefening. Het grootste deel van de les bestaat uit een volledige yoga nidra oefening.

Wat is yoga nidra?

Yoga Nidra is een diepgaande systematische methode voor een complete fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het begrip Yoga Nidra komt uit het Sanskriet en bestaat uit twee woorden: yoga betekent verbinding en éénpuntige concentratie en nidra betekent slaap. Tijdens de beoefening van yoga nidra lijkt het alsof men slaapt, maar het effect werkt door op de diepere lagen van het bewustzijn en onderbewustzijn. Men bevindt zich op de grens tussen waken en slapen.

Met Yoga Nidra bereikt met een diepe staat van ontspanning door met de aandacht naar binnen te keren, los te zijn van de prikkels die van buiten naar binnenkomen. Als het bewustzijn wordt gescheiden van externe prikkels en van slaap, wordt het enorm krachtig en kan het worden ingezet voor vele doeleinden, zoals bijvoorbeeld om de  geheugenscapaciiteit uit te breiden, kennis en creativiteit te vergroten en om je persoonlijkheid of karaktereigenschappen te veranderen.

 "Through the practice of Yoga Nidra, we are not only relaxing, but restructuring and reforming our whole personality from within"

Swami Satyananda Saraswati

Aanmelden

 

In the Raja Yoga of Patanjali there is a state called pratyahara where the mind and mental awareness are disassociated from the sensory channels. Yoga Nidra is one aspect of pratyahara which leads to higher states of concentration and Samadhi.“ Swami Satyananda Saraswati

 

Top